Het hele jaar door een verticale moestuin in de school

PUUR PAM maakt gebruik van een verticale moestuin, ook wel de ‘tuintoren’ genoemd. Hierin worden plantjes gekweekt op basis van aerponics. Dit is de meest geavanceerde manier van kweken die 90% minder water en substantieel minder onderhoud vraagt dan traditionele kweekmethoden.

Dankzij de doordachte opbouw van de tuintoren kunnen het hele jaar door groenten, kruiden, fruit en bloemen worden gekweekt, ongeacht het weer of het seizoen. Dit betekent voor jullie dat de lessen niet afhankelijk zijn van het jaargetijde. Sterker nog, deze kunnen het hele jaar doorgaan!

Onderstaande beelden zullen jullie zeker inspireren. Ze laten zien hoe de slimme, verticale moestuin groene groenten eenvoudig binnen handbereik brengt, in de klas en/of buiten op het schoolplein.

Jouw basisschool vergroenen met de tuintoren

Het zeswekenprogramma

Het zeswekenprogramma trapt af met een introductie over de inhoud van het moestuinproject. De ins & outs van De tuintoren worden op praktische wijze gedeeld. Een van onze speerpunten is immers ‘Leren door doen!’ Daarom gaan de kinderen vanaf het eerste moment zelf aan de slag. Ze zetten De tuintoren in elkaar en zaaien de eerste zaadjes in steenwol.

Challenge van de week

Elke week van het zeswekenprogramma gaan de kinderen een challenge aan. Deze wordt via een introductiefilmpje aan de leerlingen uitgelegd. Daarna gaan de kinderen zelfstandig of in tweetallen aan de slag met bijvoorbeeld een experiment of onderzoekje. Denk hierbij aan het meten van de pH-waarde, het tekenen van de kenmerken van een plant of een creatieve schrijfopdracht bij de tuintoren. De challenges nemen de leerlingen mee in de wonderlijke wereld van het verticaal moestuinieren. Alle benodigdheden voor de challenges zijn bij het programma inbegrepen.

Met een doorloop van zes weken kan het programma tussen twee schoolvakanties gedraaid worden. Zo veroorzaakt het geen extra werkdruk voor de leerkrachten. Het enige wat de leerkrachten moeten doen, is de ruimte voor het programma reserveren in het lesrooster. De kinderen gaan zelfstandig of in tweetallen aan de slag met verschillende challenges; deze vragen een minimale voorbereiding van de juf of meester. Op deze manier is een groep ten minste zes weken van het schooljaar intensief bezig met het kweken van verse kruiden en groenten in hun eigen klaslokaal. Als vanzelf raken de leerlingen in de ban van zaaien, groeien en oogsten.